≡ Menu

Biverkningar

Den allmänna åsikten är att 5 HTP är utan nämnvärda biverkningar. Detta gäller i vilket fall när du tar dessa tabletter oralt.

Uppdaterad: 2024-01-23.

Det har dock förekommit mycket sällsynta fall av 5 HTP biverkningar när personer som har tagit 5 HTP har drabbats av EMS (Eosinophilia–myalgia syndrome). Detta är ett allvarligt sjukdomstillstånd som ger extrem muskelsmärta och förändringar av blodet. Dessa fall har dock varit extremt sällsynta. Flera läkare menar att det denna biverkning i själva verket inte är kopplad till 5 HTP, utan är en effekt av en kontamination av tabletterna med 5 HTP. Någon har alltså, av misstag, kanske i fabriken, blandat i ett giftigt ämne (som inte har något som helst att göra med 5 HTP) i innehållet i tabletterna.

5 HTP biverkningar (EMS)

Hur som helst så saknas det tillräckligt med vetenskapliga bevis för att en 5 HTP biverkning verkligen skulle kunna vara EMS, eller om det i själva verket har orsakats av en kontamination i tillverkningsprocessen.

Andra möjliga, men också sällsynta biverkningar, kan tänkas vara halsbränna, magont, illamående och allmänt dålig mage. Eventuellt också trötthet och sexuella problem samt slutligen muskelproblem.

Allergisk reaktion

Som med alla tillskott är det möjligt att få en allergisk reaktion mot 5-HTP, allvarliga allergiska reaktioner kan förekomma men verkar vara mycket sällsynt förekommande.

Alla som upplever symtom på en allvarlig allergisk reaktion eller anafylaxi efter att ha tagit 5-HTP bör söka akut läkarvård. Dessa symtom kan tillexempel inkludera hudutslag eller nässelfeber.

Under graviditet och amning

Forskare har inte tillräckligt utvärderat riskerna med att använda 5-HTP under gravid eller när du ammar. Gravida och ammande ska därför undvika att ta tabletter med 5 HTP.

Få mer information om 5 HTP här >>.

{ 13 comments… add one }
 • Em 7 februari, 2019, 04:46

  Hej! Varför ska man inte ta 5htp när man är gravid? Vad kan biverkningarna va då? Missfall? Jag är osäker på 5htp just nu då jag vill/försöker bli gravid men i perioder kna jag ju inte veta… Bör jag inte ta alls? Är det lönt att ta den lilla del av månaden då jag vet att jag INTE är gravid?

  • Anna 7 februari, 2019, 04:46

   Det finns mycket lite information/forskning om huruvida det är säker eller ej att ta 5htp före/under graviditet (gäller även amning). Rådet baserar sig helt enkelt på ”bättra att ta det säkra före det osäkra”.

 • Paulina Prieto De La Fuente 30 april, 2019, 10:16

  Vågar man ta dem ändå, hur vet man ifall någon blandat något giftigt inferno fabriken? Låter läskigt! Är annars sugen på att prova mot min stress och oro/ ångest.

 • Linda 23 juni, 2019, 08:39

  Jag har precis tagit min första 5htp och fick ångest påslag, hjärtklappning och frossa. Det gick över ett tag men sov oroligt. Har hört att 5htp kan ge insättningssymtom liknande som ssri, stämmer det? Mia Lundin nämner det i en podd att det kan bli så iaf. Har ätit Sertralin tidigare och mådde dåligt vid insättning.
  Blev rädd och vet ej om jag vågar ta fler 5htp.
  Tacksam för svar.

 • Felicia 15 september, 2019, 03:22

  Hej,

  5-htp har gett mig mardrömmar. Brukar aldrig ha mardrömmar men har konsekvent upplevt det efter att ha tagit 5-htp. Har hört andra på youtube vittna om detsamma. Jag fördömer ej 5-htp utan kommer pröva att ta det på morgonen istället för kvällen, som tidigare.

 • Marjo 21 november, 2020, 09:30

  Jag har tagit 5htp i ca 2v (100mg/dag). Jag har de senaste dagarna känt som träningsvärk i låren och viss svaghet i musklerna. Vågade inte fortsätta efter det. Är detta en ”normal” biverkan, och kan jag fortsätta?

  • Anna 22 november, 2020, 05:44

   Hej! Kanske… muskelproblem är en potentiell biverkning av 5htp. Höga doser från 6-10 *gram* *dagligen* har kopplats till allvarliga magproblem och muskelspasmer. Vh Anna

 • Anna 22 november, 2020, 06:05
 • Anna 3 december, 2020, 08:10

  Hej
  Undrar om du vet ifall man kan få klåda som biberkning av 5-htp? Jag har tagit 1 piller varje kväll, men ökade dosen för 2 dagar sedan och har fått klåda över hela kroppen och hårbotten (inga utslag mer än små prickar på axlar)

  • Anna 13 december, 2020, 02:10

   Hej, nej det har jag aldrig hört förr, fast alla kan ju så klar reagera olika, och vissa potentiella biverkningar är mycket sällsynta.

 • Therese 11 juni, 2022, 01:20

  Jag har också fått utslag och klåda. Måste vara 5htp för har aldrig hänt förr.

  • Anna 3 juli, 2022, 09:25

   Det är möjligt att 5-HTP kan ge allergiska reaktioner, till exempel som du nämner hudutslag och klåda. Detta kan bero på en allergi mot tillskottet i sig eller från ingredienser i själva kosttillskottet.

 • MariA 15 januari, 2024, 06:46

  Kan man ge till deppig tonåring ?

Leave a Comment